בדיקת איטום גגות
בסיום כל עבודת איטום כגון איטום גגות, קירות, מרפסות, חלונות, מקלחות ועוד יש לבצע בדיקות שהאיטום בוצע כהלכה. בדיקות אלה מבצועות ע"י הצפה או המטרה (מלשון "ממטרה") ובדרך כלל מושמטות מתהליך העבודה בגלל קוצר בזמן או עלות יקרה. בכל חוזה עבודה עם חברת איטום או קבלן בניין מומלץ לוודא שבדיקת האיטום כלולה בהצעת המחיר. במאמר נתמקד בנושא של בדיקת איטום גגות.
מדוע לבדוק את איטום הגג? הסיבה הנפוצה ביותר היא – יש בעייה של רטיבות, בדרך כלל בדירה העליונה שמתחת לגג, וקיים חשש סביר כי מקור הרטיבות הזאת הוא באיטום לקוי של הגג. הסיבה השניה – בדיקה מונעת לפני עונת הגשמים, שמטרתה למנוע מראש מצבים של דליפות ורטיבויות. למרבה הצער, בדיקות מן הסוג השני כמעט ואינן מתבצעות, ובדרך כלל בודקים את איטום הגג רק כאשר התעוררה כבר בעייה ונגרם כבר נזק.
בדיקת איטום גגות בעזרת הצפה
הדרך האמינה היחידה לוודא כי איטום הגג בוצע כהלכה ואין ממנו שום דליפה היא בדיקת האיטום בעזרת הצפה. לצורך ביצוע הבדיקה הזאת יש לחסום היטב את פתחי הניקוז של הגג, להציף את כולו בעזרת כמות גדולה של מים עד שכל שטח הגג מכוסה מים עומדים בגובה של כ-10 ס"מ (מכיוון שגג שטוח אמור להיות משופע, עומק המים ליד המרזבים יהיה גדול הרבה יותר!), ולהמתין 72 שעות רצופות (שלושה ימים). אם בתום שלושת הימים לא הופיעו שום כתמי רטיבות בשום מקום תחת הגג, פירוש הדבר הוא כי איטום הגג בוצע כהלכה והוא במצב תקין. זאת הבדיקה אותה מבצעים קבלני בניין אחראים לאחר ביצוע איטום ראשון של גג חדש או לאחר איטום מרפסת מרוצפת חדשה, וזאת הבדיקה שאותה יש לדרוש מקבלן איטום אצלו מזמינים איטום חוזר של גג ישן.
במקרה ומתגלים כתמי רטיבות המהלך הבדיקה בדבר מעיד כמובן על בעיה במערכת האיטום, יש לרוקן את המים, להמתין להתייבשות אזור ההצפה, לבצע תיקונים או החלפה של מערכת האיטום, להמתין להתייבשות כתמי הרטיבות ולבצע את בדיקת ההצפה מחדש. בדיקות ההצפה צריכות להיעשות על ידי גורם מקצועי ותחת ביקורת צמודה לכל אורך התהליך. תאונות של נזילות לדירות, הצפת חדרי מדרגות או פגיעה באיטום קירות חיצוניים עלולות להתרחש במקרה של בדיקות ללא השגחה צמודה.
סימני רטיבות למרות בדיקת איטום תקינה
האם ייתכן כי הבדיקה של איטום הגג עברה בהצלחה, ובכל זאת מופיעים לאחר הגשם סימני רטיבות במקומות שונים?
זה ייתכן בהחלט, משום שבגג שטוח סטנדרטי של בית מגורים רגיל עלולים להיות מקומות נוספים מהם עלולים לחלחל מי גשמים: קירות סדוקים, אבני שפה שאינן מונחות כהלכה, צינורות מים של דודי שמש שמובילים אל דירות הצרכנים, כניסות של צינורות חשמל וצינורות תקשורת וטלויזיה, פתחי כניסה ויציאה לגג ולחדר מעלית שאינם אטומים כהלכה, וכיוצא באלו. על כן, בכל מקרה של בעיות רטיבות יש לבצע בדיקת איטום גג כוללת של הגג כולו על-ידי איש מקצוע.
בדיקת האיטום הקיים בגג
כיצד נדע באיזו שיטה בוצע איטום הגג שלנו בעבר – בעיקר, כדי להזמין איטום חוזר במקרה הצורך?
שלושת השיטות הנפוצות ביותר הן יריעות ביטומניות (סטנדרט בבנייה חדשה), זפת ביטומנית ("זפת חמה" – סטנדרט ישן ושיטה פופולרית לאיטום חוזר), וחומרים אקריליים ("פזקר", "אקרילפז", "פוליגג" וכיוצא באלו) שפופולריים לשם ביצוע איטום חוזר המשולב גם בהלבנה (הרחבה על שיטות האיטום השונות). ההיגיון אומר, שבעת הזמנת איטום לגג מביאים בעל מקצוע שייתן הצעת מחיר, וזה אמור לדעת במבט ראשון מהי שיטת האיטום שבוצעה. אם קיימים רישומים של וועד הבית, או אם אחד הדיירים יודע בביטחה איזה סוג של עבודות איטום בוצעו בעבר, כדאי להשוות נתונים אלה עם הצעתו של בעל המקצוע ולבדוק כך את אמינותו. חשוב לדעת, כי בגגות ישנים מאוד שעברו איטומים חוזרים אין כמעט דרך לדעת אילו "שכבות ארכיאולוגיות" נמצאות תחת שכבת האיטום העליונה.