עץ הוא אחד מחומרי הגלם ה פופולריים והאהובים ביותר. בנייה איתו , בין אם מדובר בבי ת מעץ, מחסן או דק חיצוני, משרה עלינו אווירת חמימות ורוגע . מבנים מעץ הם תמיד עוצר י נשימה וקשה מאוד להסיר מהם את העיניים .
אבל כשמדברים על בנ י יה מעץ, יש שוני בין סוגי העץ . ולא רק בין הזנים השונים, אלא גם ל אופן ה עיבוד שלהם , ש נותן למבנה אופי ייחודי משלו. ש לושה סוגי העץ העיקריים הם עץ גו ּ ש ָׁ נ ִ י (מהמילה "גוש") , עץ תעשייתי ו עץ לבוד , ש ני האחרונים מיוצר ים מתערובת של חלקי עץ שונים. מאמר זה י תמקד בעץ גושני , במיוחד בבניית פרגולה מעץ גושני , פירוט יתרונותיה וכיצד לתחזק אותה.
מה זה בכלל עץ גושני ולמה הוא משמש?
עץ גושני , נקרא לעיתים קרובות גם "עץ מלא", הוא למעשה עץ טבעי ועבה, שנחתך כולו כיחידה אחת מתוך גזע עץ בודד , שהוא בעל חתך רחב בערך באמצעו . על מנת להיחשב עץ גושני , על העץ המלא להיות בעל מידות מינימליות של 10 X 10 ס" מ , על אף ש לרוב המידות הממוצעות שלו הן של 40 X 40 ס"מ .
מדובר בדרך כלל ב עץ מיובא מאירופה, בדרך כלל אלו הם עצי אשוח או עצים אחרים מ משפחת המ חטניים , אך ניתן למצוא בארץ גם עץ גושני מעצי אלון או עצי דאגלס פייר שיש להם צבע אדמדם מובהק למשל.
ניתן לבנות עם עץ גושני בעצם כל מבנה שאתם רק מעלים בדעתכם. למבנים שתבנו מ עץ גושני יהיה מראה מוצק ויציב, טבעי, אולי גם קצת פראי. אפשר לבנות איתו , בין השאר , צימרים ו בתים מעץ, גגות רעפים, מחסנים ו מתקני משחק לחצר, אך השימוש המרכזי שלו הוא לבניית דקים ופרגולות.
בניית פרגולה מעץ גושני
פרגולות הן אלמנט שתפס תאוצה בעשור האחרון. אמנם ישראל מאז ומעולם הצטיינה ב יציאה אל מחוץ לבית, בין אם מדובר בטיולים בטבע, ובין אם מדובר בד' האמות הפרטיות של כל אחד מאיתנו. זה קשור למזג האוויר החם שיש כאן כמעט כל השנה, לכך ש לישראלים יש מזג אנרגטי שקשה לכלוא, וגם לכך שאנחנו אוהבים מאוד חברה ושאין דבר מהנה יותר מלשבת בגינה הפרטית עם משפחה וחברים טובים. וכדי להשלים את התמונה, ול הוסיף לגינה אלמנט דקורטיבי שמשמש גם כמקום אירוח נפלא ו אלגנטי, רבים בונים פרגולה, ש משדרגת לגמרי את מראה ה בית וה גינה.
כפי שכבר נכתב, יש מגון סוגי עצים שניתן לבנות מהם פרגולות, אך פרגולות עץ גושני הן ללא ספק המלכות הבלתי מעורערות של הפרגולות. יש להן מראה טבעי ו בולט והן מרשימות כל רואה .
פרגולה מעץ גושני – יתרונות וחסרונות
העץ הגושני , זה שמגיע אלינו בעיקר מאירופה, הוא בעל צבע לבן חום . אפשר כמובן להשאיר אותו בצבעו הטבעי, וכך לתת לפרגולה שלכם מראה אותנטי יותר, אך אם תרצו, אפשר גם לצבוע את העץ הגושני בכל צבע אחר, ולהתאים את הפרגולה לעיצוב הבית והחצר .
העבודה עם עץ גושני מאשוח או אלון היא נוחה מאוד. הם נחשבים עצים רכים לעיבוד (האלון קצת יותר קשה) , נוחים להדבקה, מתייבשים מהר וקל ללטש אותם . יתרון נוסף, שכבר הוזכר כאן בכתבה, של פרגולה מעץ גושני יש מ ראה מסיבי וסדוק של עץ טבעי, מה ש מ עניק לה ייחודיות מצד אחד , ומאידך מראה יוקרתי .
אך לא רק המראה שלה מסיבי, פרגולה מעץ גושני נחשבת גם לחזקה ויציבה , היא יכולה לשאת עליה ציוד ומתקנים כבדים יחסית והיא גם מחזיקה יותר לאורך שנים . יחד עם זאת, ל פרגולה מעץ גושני יש גם חסרונות, אם כי הם מעטים. מכייון שמדובר בעץ שמע ו בד כולו מגזע אחד, הוא מן הסתם ייראה כמוהו ויקבל את תכונותיו של אותו העץ , לכן לעיתים יהיה אפשרי למצוא בו סדקים.
בדרך כלל זהו דבר טבעי שלעץ יש סדקים , אך אם הסדק עמוק וארוך מדי , ייתכן ותהיה לכך השפעה על חוזקה של הקורה. חיסרון נוסף של פרגולות עץ גושני הוא המחיר הגבוה שלהן. אמנם עלות העץ הגושני זולה יחסית, אך נדרש יותר חומר גלם לבנייה שלה ו גם תהליך הבנייה עצמו דורש הרמה של קורות כבדות וארוכות , מה שמייקר את המחיר .
תחזוקת פרגולה מעץ גושני
ל תחזוקת הפרגולה יש קשר ישיר לתנאי מזג האוויר ולמיקום שלה. ככל הפרגולה חשופה יותר ללחות, לגשם או לשמש, כך התחזוקה שלה ת צטרך לה תבצע ב תדירות גבוהה יותר . אבל איך תדעו שאתם צריכים לחדש את הפרגולה שלכם? לרוב תחזוקה של פרגולה אמורה ל ה תבצע אחת לכמה שני ם , א בל האמת שיש טריק קטן שאתם יכולים לנסות כדי לדעת בוודאות האם הגיעה העת . טפטפו קצת מים על הפרגולה, אם הם לא חודרים אלה, אלא ממשיכים לנזול לכל הכיוונים, הכל תקין ואין צורך לחדש . אך אם לעומת זאת, המים נספגים בעץ, משמע שנוצרו בו סדקים שחודרים ו מחלחלים אליהם חול ולכלוך. במקרה כזה, צרו קשר בהקדם עם איש מ קצוע על מנת שיטפל בפרגולה.
חידוש הפרגולה כולל שלושה שלבים: שיוף , שימון וצביעה. השיוף הוא של השכבה העליונה והוא מתבצע בעזרת מלטשת או נייר זכוכית עד ש ה משטח ה עליון חלק ואחיד . לאחר מכן מגיע השלב השני - שימון העץ . שני ה שלב ים האלה לא תמיד הכרחי ים כשמדובר ב פרגולה מעץ גושני . לרוב מספיק לנקות פרגולה כזו עם סמרטוט לח ולעבור מיד ל שלב ה בא וה אחרון – צביעת הפרגולה בצבע ייעודי, שמכיל בתוכו חומר המגן על העץ מקרינת השמש ומפני חרקים, וזהו. אתם מסודרים.