מה הם ההבדלים בין דוד שמש לדוד חשמל
במאמר תקבלו את כל המידע המפורט על דודי שמש ודודי חשמל: מה הם ההבדלים, איזה דוד יותר חסכוני, ואיך להתאים גודל של דוד עבורכם.
דוד שמש או דוד חשמל
מים חמים הם כבר מזמן מוצר צריכה בסיסי בעולם המערבי. אנחנו כל כך רגילים לעובדה שלא משנה מתי נרצה להיכנס להתקלח, תמיד יהיו לנו מים חמים זמינים עבורנו, אבל האמת שההמצאה הזו, לפחות בישראל, אינה ארוכת שנים.
האנושות מאז ומתמיד ידעה איך לחמם מים. בהתחלה בעזרת אש, אחר כך בעזרת קיטור ובעזרת גז, אבל כל השיטות נועדו בעיקר לבישול. ההמצאה של מיתקן שמיועד כולו לחימום מים לכל צורך שהוא, כולל להיגיינת הגוף, נמצאת איתנו כ-100 שנים בלבד, משנות ה-20 של המאה ה-20, אז החל השימוש בחשמל לתפוס תאוצה, ובין השאר גם פותח דוד החימום החשמלי. בישראל ד"ר צבי תבור לרחת את ההמצאה הזו קדימה, והמציא את דוד השמש, שבנוסף לחשמל, מנצל את אנרגיית השמש לטובת חימום המים.
בעולם כיום יש 3 שיטות מרכזיות לחימום מים בעזרת דודים – גז, חשמל ואנרגיה סולארית. בישראל נפוצים שני סוגי דודים עיקריים – דוד חשמל ודוד שמש. אז מי מהם עדיף? המאמר שלפניכם יסביר קצת על כל דוד, על מבנה דוד השמש ומבנה דוד החשמל, כיצד הם פועלים, מה ההבדלים ביניהם ומה מהם מומלץ יותר.
דוד חשמלי
חלקים ואופן חימום
דוד חשמלי, כשמו כן הוא, מופעל על ידי מערכת חימום חשמלית פנימית ומורכב ממספר חלקים ראשיים:
- מיכל מים שעשוי בדרך כלל מפלדה ומצופה בחומר מבודד המיועד למנוע קורוזיה וחלודה
- גוף חימום המצוי בתחתית הדוד ועשוי נחושת או נירוסטה שבתוכו מושחל חוט להט.
- תרמוסטט, רכיב חשמלי בעל רגישות לחום שמיועד לשמור על טמפרטורה קבועה של המים בתוך הדוד.
- שרוול חימום מהיר שמוכר גם כמאיץ חום או חמם שמורכב בתוך גוף החימום ומטרתו לגרום לחימום מהיר של המים.
תהליך חימום המים מתבצע כאשר מים מגיעים מצינורות הבית אל הדוד, שבו מערכת החימום החשמלית מחממת אותם עד לטמפרטורה מסוימת, ולאחר מכן מחזירה אותם חזרה. כלומר, דוד החשמל מתחבר למעשה למערכת החשמל הביתית וההפעלה שלו מתבצעת על ידי טיימר או מפסק לדוד חשמל שהם אלה שמפעילים את גוף החימום שבדוד שאחראי לפעולת חימום המים.
יתרונות:
אין תלות במזג האוויר ולכן יש אפשרות לספק מים חמים במשך כל השנה (אלא אם כן יש לכם במקרה הפסקת חשמל בבית).
התקנה – מכיוון שהדוד החשמלי אינו צריך להיות חשוף לשמש, הוא ניתן להתקנה בכל מקום, כשבדרך כלל הוא מותקן בקרבת הבית או בתוכו, במרפסת, בחדר המדרגות או במסתור ייעודי. אך גם אם הוא מוקם על גג הבניין או גג הבית, ההתקנה שלו שם אינה מצריכה הרכבה של קולטי שמש כפי שיש לדוד השמש, ולכן היא פשוטה הרבה יותר ואינה דורשת הכנה מיוחדת.
חימום מהיר – יתרון מובהק של הדוד החשמלי הוא מהירות החימום של המים וההגעה המהירה של המים החמים אל הברז שבמקלחת או בכיור. כפי שאמרנו, דוד החשמל מותקן הרבה פעמים בתוך הבית, כך שגם הצנרת קרובה מאוד אליו ואין צורך בהובלה של המים מהגג, מרחק שלעיתים מקרר אותם עד שהם מגיעים אל הברז שלכם.
דוד שמש
חלקים ואופן חימום
מערכת דוד שמש מורכבת מאותם הרכיבים של הדוד החשמלי, אך בנוסף היא מכילה גם קולט שמש אחד או יותר (הפאנלים הסולאריים השחורים האלה שמותקנים על הגג), שתפקידם לאגור את אנרגיית השמש ולהפוך אותה לחום, ובעזרתה לחמם את המים שבצינורות הממוקמים מתחתיהם. קולטי השמש הם אלה שהופכים את התקנת הדוד למורכבת יותר, מפני שהם צריכים להיות מורכבים בצורה ובזווית ייחודית בכדי לפעול באופן מיטבי.
יתרונות
חיסכון בחשמל – אין ספק שזהו היתרון הבולט ביותר של דוד השמש. העובדה שאנו חיים במדינה שטופת שמש כמעט בכל ימות השנה שמייתרת את הצורך בימים אלה לעשות שיישום בחשמל בכדי לחמם את המים, מביאה לחיסכון אדיר בחשבונות החשמל. ועדיין, האפשרות להפעיל מפסק חשמלי גם בדוד השמש בימי חורף, תמיד קיימת אף היא.
שמירה על הסביבה – כן, תטפחו לעצמכם על הכתף. ההמצאה הישראלית הזו היא גם ירוקה. בכל פעם שאתם מתקינים דוד שמש ומשתמשים בו, אתם תורמים למאמץ העולמי למען הסביבה ומפחיתים את התלות של האנושות באנרגיות מזהמות. כל הכבוד!
אז מה מהם בכל זאת עדיף?
התשובה היא חד משמעית – דוד שמש כדאי יותר, בטח בישראל. כך שאם אתם יכולים להתקין דוד שמש, עשו זאת. זה יעשה טוב לכם, לכיס שלכם ולסביבה. רוב העובדות מצביעות על כך שיתרונותיו של דוד השמש גדולים מאלו של הדוד החשמלי, ושבסופו של דבר דוד השמש מתאים למרבית הדירות והאזורים בארץ. לכן, אם אפשר לנצל את אנרגיית השמש ועל הדרך להיטיב גם עם הסביבה, אין ספק שזה עדיף.
ובכל מקרה, לא משנה איזה דוד אתם מחליטים לרכוש, אנא עקבו אחר הכללים הבאים:
- התאימו את הדוד לגודל המשפחה שלכם ולמספר הנפשות בבית. דוד של 60-80 ליטר מתאים לזוג או למשפחה עד 3 נפשות, דוד של 120 ליטר למשפחה של עד 4 נפשות ודוד של 150 ליטר ומעלה למשפחות גדולות יותר. החישוב צריך להיות בסביבות 30 ליטר לאדם.
- בחרו דוד שמותאם למקום המגורים שלכם והתקינו אותו בצורה נכונה ובטוחה במיקום אופטימלי, כין אם זה על הגג או בפנים הבית.
- רכשו דוד אך ורק מחברה אמינה שמתמחה בייצור ובהרכבה של דודים.
למידע נוסף, ממליצים לכם להכנס אל המאמר שלנו - כמה עולה דוד שמש - המדריך המלא.
מקלחת נעימה!