מהי תאורת חוץ?
במאמר יוסבר מהי תאורת חוץ, במה היא שונה מתאורת פנים, אילו סוגי תאורות חוץ יש, ובאילו גופי תאורה נוהגים להשתמש לשם כך.
על חשיבותה של תאורת חוץ
מה מבדיל בין תאורת חוץ לבין תאורת פנים, ובמה שונה עיצוב תאורת חוץ מעיצוב תאורת פנים? זו איננה שאלה פשוטה כפי שאולי נדמה ממבט ראשון, וכל מי שמעוניין להתקין תאורת חוץ או תאורת גן או להזמין חשמלאי שיעצב לו תאורת חוץ או תאורת גן חייב להיות מודע לכל ההבדלים הללו. אין מדובר רק בציוד שונה ובכללי התקנה שונים – מדובר גם בתפיסות שהן שונות.
תפקידים שונים שממלאת תאורת גן
מן הבחינה התפקודית, סוגים שונים של תאורת חוץ ממלאים תפקידים שונים:
תאורה כללית – להארת שטחי השהייה בחוץ (חצר, גינה, בריכה וכו'), בדרך כלל באמצעות מנורות שטח עיליות.
תאורה בטחונית – להארת גדרות, שערים, קירות חיצוניים, שטח חנייה וכדומה, בדרך כלל באמצעות זרקורים או מנורות פלורסנט, לעתים בשילוב אמצעי חישה וגילוי.
תאורה בטיחותית – הארה של שטחי דריכה ומעבר כגון מדרגות או שבילים, שפת בריכה וכדומה, בדרך כלל באמצעות גופי תאורה קטנים ומקומיים.
תאורה דקורטיבית – הארה של קירות, עצים, צמחים וכדומה, ולעיתים אפילו תאורה תת-מימית (כמו לדוגמא בתוך בריכה).
כל סוג כזה של תאורה ממלא תפקיד שונה, וכל תפקיד כזה מכתיב כמובן דרישות שונות ושימוש באמצעים שונים. התהליך של עיצוב תאורת חוץ חייב להתחשב בכל הדרישות השונות הללו.
מבחינה חשמלית, כל אחד מן התפקידים השונים מחייב התייחסות שונה והתקנת גופי תאורה ייחודיים שמתאימים לאותו תפקיד. הארת שטחים גדולים, קירות גבוהים וכיוצא באלו מחייבת התקנה של זרקורים רבי עוצמה שפועלים במתח רשת סטנדרטי, ולכן כל המרכיבים – זרקורים, כבלים, מתגים, קופסאות סעף, אמצעי חישה וגילוי וכו' – חייבים לעמוד בתקנים קפדניים של בטיחות חשמל בתנאים של "חוץ": הגנה מפני רטיבות, הגנה מפני פגיעות חיצוניות והגנה מפני התחשמלות. תאורה דקורטיבית, שעיקר מטרתה להדגיש צללים וצורות, יכולה להיות מיושמת במתח נמוך (24 או אפילו 12 וולט), ולכן כללי הבטיחות הקשורים בה פחות קשוחים. מכל מקום, מכיוון שהכבלים והחיבורים של תאורה כזאת עוברים בדרך כלל באדמה ובעומק נמוך, חשוב להקפיד במסגרת העבודות חשמל שמתבצעות - על תיעול נכון, ועל העברה נכונה ובטיחותית של החיווט.
תאורה דקורטיבית
תאורה דקורטיבית של בריכות ומקווי מים מחייבת כמובן ציוד מיוחד – גופי תאורה שהם אטומים למים המיוצרים במיוחד לצורך זה. כשמדובר בתאורה למקורות מים, שום "קיצורי דרך" ושום הנחות אינם יכולים לבוא בחשבון. יש להשתמש בציוד ובגופי תאורה המיוחדים המיועדים לכך, ואסור להסכים לשום פתרון "מחוכם" שנועד לחסוך בהוצאות. זוהי גישה מסוכנת שחייבים להמנע ממנה.
עלויות
תאורת גן יכולה להיות בזבזנית מאוד או חסכונית מאוד, לפי העיצוב ולפי הציוד שבו משתמשים. זרקורים ונורות הלוגן צורכים חשמל רב, אך לעתים אין מנוס אלא להשתמש בהם. תאורה היקפית, בטחונית ובטיחותית יכולה להיות מיושמת בעזרת נורות פלורסנטיות חסכוניות, וכדאי להשתמש בהן. תאורה דקורטיבית במתח נמוך אינה רק בטיחותית יותר אלא גם חסכונית מטבעה, ולכן זהו פתרון מוצלח. תאורה סולארית נשמעת כמו פתרון אידאלי, בעיקר למקומות מרוחקים שאספקת חשמל אינה מגיעה אליהם, אך היא מוגבלת מטבעה לאיזורים שטופי שמש, יקרה יחסית להתקנה, ועוצמת האור שלה אינה תמיד מספיקה.
לסיכום
אנו רואים אם כן כי הצרכים, המגבלות, הטכניקות והפתרונות של תאורת גן או תאורת חוץ הם שונים ומגוונים, וכי יש להתאים בזהירות את הפתרונות לצרכים ולאופי השטח. אי לכך התקנה של תאורת חוץ צריכה להיעשות אך ורק ע"י חשמלאי מוסמך - בתשומת לב, בקפדנות ובזהירות, וחשוב מכל – תוך שימת דגש על נושא הבטיחות.